Circulair Plaatmateriaal

Bij Houtwerf zijn wij altijd op zoek naar de meest duurzame oplossingen in onze productenlijn. Wij werken samen met verschillende partners aan de ontwikkeling en productie van circulaire houtproducten. Onze missie is het migreren van Agro-reststoffen door oude- niet meer productieve bomen van (voedsel) plantages, een 2e leven te geven en deze te verwerken tot nieuwe producten. Vrijwel alle hout producten in ons hout assortiment  is FSC® en PEFC™ gecertificeerd maar daar houdt het niet op, Houtwerf heeft verschillende producten op voorraad die niet alleen duurzaam en vrij van chemicaliën zijn, maar zelfs circulair.

 

Rubberwood Panelen - II Rubberwood / Hevea Brasiliensis

Rubberwood is het restproduct van de rubberboom na de productieve fase. De bomen zijn afkomstig uit grote plantages waar zij worden geplant voor de voor de winning van Latex.  De commerciële levenscyclus van deze boom bedraagt circa 25 jaar, na deze periode worden de bomen gerooid. Vroeger werd zo’n boom dan gerooid en het hout langs de weg gegooid of verbrand. Door de toepassing van moderne westerse verwerkingstechnieken, zoals vingerlassen en lamineren, zijn van de hele boom kwalitatief goede houtproducten te produceren.

Uit voorraad leverbaar:

 

Powerplex Lite - II Falcata / Albizzia Falcataria
Falcata wordt door de boeren gebruikt als schaduwbomen om hun gewassen te beschermen.  De falcata bomen  groeien bijzonder snel, circa 5 meter per jaar, ze hebben varenachtige bladeren zie de gewassen beschermen tegen de verschroeiende tropische zon. De bomen stoppen met groeien als ze 25 meter hoog zijn, waarna de bladkroon zich zoveel verdicht dat teveel schaduw de grond bedekt. De boeren zagen de bomen dan om en vervangen ze door nieuwe.
Tot voor kort gebeurde er niets meer met het hout van de gekapte falcata bomen, maar met ongeveer 16.000 kleine boeren is overeengekomen dat de oude bomen worden opgehaald en zij nieuwe bomen, uit een speciaal opgezette kwekerij, voor terug krijgen met een marktconforme vergoeding.
Van de opgehaalde bomen wordt het Powerplex Lite en de Vederpanel gemaakt, die dankzij de snelle groei van de falcata tegelijk licht en heel stabiel zijn.  Ook dit hout past perfect in het circulaire plaatje.Uit voorraad leverbaar:


Voordelen circulaire producten

  • Duurzaam, door gebruik van restmaterialen
  • Veelzijdig inzetbaar door vele bewerkingsmogelijkheden
  • Goede fysieke en esthetische eigenschappen
  • Voldoende beschikbaar
  • Re- of up cyclebaar

Circulair Hout