Duurzaamheid

Bij Houtwerf zorgen wij ervoor, niet alleen voor uw bouwmaterialen, maar ook voor de mensen en het milieu. Daarom streven we naar continue duurzame ontwikkeling van onze productlijnen.

Hout is op zichzelf al een duurzaam product doordat het hernieuwbaar is, zolang het maar op een verantwoorde manier vervaardigd is. Daarom kiezen wij, waar mogelijk, altijd voor FSC® of PEFC gecertificeerd hout. In 2019 hebben we een nieuwe visie en missie geformuleerd waarbij we ons tot doel hebben gesteld om tegen het jaar 2050 een volledig circulair assortiment te hebben. Zoals u wellicht van ons gewend bent houden wij niet alleen van praten, maar vooral van dóen. Wij zijn er dan ook trots op dat we in een tijdsbestek van slechts 5 jaar volledige productlijnen met duurzame materialen hebben ontwikkeld. Met duurzaam bedoelen we biologische of circulaire materialen.

 

Biologische productlijnen

Hout zelf is natuurlijk een biologisch product, maar traditioneel gezien wordt plaatmateriaal verlijmd met een lijm die het giftige Formaldehyde bevat. Dat maakt het materiaal niet duurzaam.

Onze biologische plaatmaterialen worden verlijmd met een volledig biologische lijm, vrij van giftige en kankerverwekkende stoffen. Dat zorgt ervoor dat onze biologische productlijnen na de sloop zelfs composteerbaar zijn als deze niet hergebruikt worden. Daarnaast leveren deze producten minder gezondheidsrisico’s op voor de mensen die het product verwerken en in hun huis hebben verwerkt.

Powerplex Bio

StaBioFloor

Circulair schema Houtwerf

 

Circulaire productlijnen

Circulair staat in de eerste plaats voor het behoud van grondstoffen en het gebruiken en weer hergebruiken van bestaande materialen. In plaats van steeds weer gebruik te maken van nieuwe materialen en onbewerkte grondstoffen, om deze vervolgens in een eenmalige cyclus te verbruiken. We werken samen met verschillende partners aan de ontwikkeling en productie van circulaire houtproducten. Onze missie is het migreren van agro-reststoffen door oude, niet meer productieve bomen van (voedsel) plantages, een tweede leven te geven en deze te verwerken tot nieuwe producten.

Momenteel hebben we 3 categorieën circulair materiaal in het assortiment:

Falcata: Powerplex Lite en Vederpanel

Rubberwood: Boeidelen, Kozijnhout  en Panelen

Vezelplaten: ECOBoards

 

Milieu-impact

Om een compleet beeld te krijgen van de milieu-impact van de producten uit ons houtassortiment en om verder te kunnen verduurzamen, hebben we per product een levenscyclusanalyse (LCA) laten uitvoeren door Greenhouse Sustainability. Er is onderzocht wat de milieu-impact van (onder andere) de productie van de materialen is, uitgedrukt in CO2-equivalenten. Ook is gekeken naar de menselijke toxiciteit: de impact op de mens van de gebruikte giftige stoffen die in het milieu worden uitgestoten. Met deze gegevens willen we ons inzetten om onze milieu-impact te blijven verlagen.

 

FSC® en PEFC

Wij zijn sinds 2004 FSC® en sinds 2011 PEFC gecertificeerd. Beide organisaties zorgen wereldwijd voor behoud van bossen door middel van verantwoord bosbeheer. Verantwoord bosbeheer houdt onder andere in dat de bossen met de inwoners worden beschermd. Een goed beheerd bos loopt minder risico om gekapt te worden voor andere doeleinden, zoals het aanleggen van palmolie- of sojaplantages en mijnbouw. Met uw keuze voor gecertificeerd hout draagt u bij aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier wereldwijd.

Voor meer informatie www.fsc.nl en www.pefc.nl

 

Wilt u meer advies over duurzaam bouwen? Neem dan contact met ons op en een van onze experts helpt u graag verder.

 

Energiebesparing

Naast dat wij de impact van de producten op het milieu willen verlagen, willen wij ook onze eigen impact verlagen. Jaarlijks laten wij door Greenhouse Marketeers de milieu-impact (footprint) van ons bedrijf berekenen. Zo weten wij precies op welk onderdeel er nog verbetering mogelijk is.

Sinds 2017 kijken wij samen met Energie Partners jaarlijks hoe we verbeteringen kunnen doorvoeren om energie te besparen. Zo hebben we in Zoeterwoude onze daken voorzien van in totaal 800 zonnepanelen. De capaciteit daarvan dekte in 2020 meer dan 100% van ons energieverbruik. In het hele pand zijn alle oude lampen vervangen voor energiezuinige LED-lampen. Ook kijken we waar we alternatieve verwarming kunnen toepassen. Van 2017 tot november 2020 hebben we 207 ton CO2 uitstoot bespaart, wat gelijk staat aan 780.421 kilometers rijden met de auto.

Voor onze medewerkers met een elektrische auto hebben we gezorgd voor laadpalen op de parkeerplaats.

Daarnaast hebben wij 2 elektrische BYD heftrucks in gebruik, wat goed is voor het milieu en onze medewerkers.

BVU CO2 positive

 

Compensatie

Eind 2021 hebben wij besloten nog een extra stap te zetten om onze impact op het milieu te verkleinen én een bijdrage te leveren aan de werkgelegenheid in Oeganda. Voor elke boom die gekapt is voor onze verkoop, planten wij een boom en een bamboe terug. De boom wordt gewaarborgd door de verantwoorde herkomst van het hout. De bamboe planten wij via Bamboo Village Uganda. De eerste 35.000 bamboe planten zijn reeds besteld, daarmee compenseren wij ruimschoots de CO2 die is uitgestoten in onze processen. Daarom kunnen wij met trots melden dat onze houtproducten zelfs CO2-positief zijn. Wilt u hierover meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.