Geslaagde beurs met houtskeletbouw

Wij kijken terug op een geslaagde beurs HOUTBOUW

Tijdens deze beurs toonden wij een voorbeeld van een ‘extra’ duurzame variant van een gevel voor houtskeletbouw. Onderbouwd met een vergelijking aan de hand van een levenscyclusanalyse (LCA), komt de wand zo’n 130% beter uit de verf dan de minst duurzame variant. Uitgangspunt voor deze wand was bovendien dat deze niet duurder hoeft te zijn dan traditionele bouw met baksteen en/of beton én voldeed aan de RC waarde van 4,7 volgens het bouwbesluit. Dit bood een mooi uitgangspunt voor een goed gesprek met het diverse publiek, van prefab-bouwer tot architect. Velen waren op zoek naar de mogelijkheden van en met houtbouw.

 

Formaldehyde-vrij plaatmateriaal voor houtskeletbouw

Voor ons zijn de Formaldehyde-vrije houten platen inmiddels bijna gewoon, maar duidelijk werd dat dit zeker nog niet het geval is. Vrijwel iedereen die hoorde over de mogelijkheden van onze biobased en Formaldehyde-vrije platen, zoals Stabiofloor en Powerplex Bio, was direct enthousiast. Dat deze platen bijdragen aan tot zo’n 44% reductie van de CO2-footprint en ook nog veel minder schadelijk voor de gezondheid van de mens zijn (tot wel 36% minder toxisch), maakt de producten extra interessant.

 

CO2 opslag in gebouwen

Veel aandacht was er ook voor het nieuwste product in onze voorraad: de houtvezelisolatie van Gutex. Er werd veel gevoeld en naar informatie gevraagd. Met name de faseverschuiving werd erg interessant gevonden. Zomers langer koel en in de winter warmer is een groot voordeel van houtvezelisolatie. Want de gangbare isolatie, zoals PIR en minerale isolatiematerialen, zorgen voor veel grotere temperatuurverschillen. Het product is ook erg duurzaam doordat er veel CO2 in is opgeslagen en het goed herbruikbaar is. Dan hebben we het nog niet over andere voordelen, zoals akoestiek en gezond binnenklimaat.

 

Collectie circulaire houtproducten

Eenmaal in gesprek werd ook de interesse gewekt voor onze andere circulaire bouwmaterialen gemaakt van Rubberwood en falcata hout. Beide zijn een voormalig afvalproduct, maar zijn nu prachtige grondstoffen voor een steeds breder assortiment producten. Van Rubberwood hebben wij panelen, boeidelen en kozijnhout op voorraad. En van falcata hebben wij lichtgewicht multiplex Powerplex Lite en (deur)panelen.

 

Wij dagen elke bouwer uit om samen met Houtwerf circulair te gaan bouwen, door bij elke klus minimaal één traditioneel materiaal te vervangen voor een biobased en/of circulair alternatief.

 

Beurs HOUTBOUW goed bezocht